کامپوزیت چوب پلاستیک چیست؟

معرفی

کامپوزیت‌های چوب پلاستیک نسل دیگری از مواد کامپوزیتی هستند که روز به‌ روز بر کاربردهای آن‌ها در صنایع مختلف افزوده می‌شود. چوب پلاستیک‌ها درواقع ترکیب الیاف چوب و زمینه پلیمری است که پس از ترکیب شدن اکسترود یا قالب‌گیری شده و به شکل‌های دلخواه تولید می‌شود. در این مطلب سعی داریم تا کمی بیشتر با ماهیت این کامپوزیت‌های در حال گسترش آشنا شویم.

استفاده از چوب پلاستیک‌ها در سال‌های گذشته گسترش‌یافته و درنتیجه روز به‌ روز کاربرد و سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص داده‌اند که این موضوع در صنایع ساختمان و خودرو به‌وضوح دیده می‌شود.

مواد تشکیل‌دهنده:

چوب پلاست ها گروهی از مواد و محصولات کامپوزیتی هستند که از دو فاز جدا تشکیل‌شده‌اند. یکی از این فازها نقش زمینه را داشته و اجزای دیگر را در کنار هم نگه می‌دارد و همچنین باعث انتقال نیرو میان آن‌ها می‌شود. زمینه در چوب پلاست از پلیمرهای ترموپلاست یا ترموست است. پلی‌پروپیلن و پلی ونیل کلراید دو نمونه پرکاربرد در این زمینه هستند.

جز ء چوب در چوب پلاست ها که نقش پرکننده را دارد عموماً از آرد چوب، الیاف چوب، پسماندهای کشاورزی و ضایعات حاصل از انواع کاغذها تشکیل می‌شود.  این ذرات می‌توانند هر شکل یا اندازه‌ای داشته باشد و نقش اصلی آن‌ها تقویت ماده زمینه است.

در کنار این دو جزء اصلی زمینه و پرکننده، جزء سومی هم وجود دارد که درصد کمی از ماده نهایی را شامل می‌شود اما نقش بسیار مهمی در فرآیند ساخت و شکل گرفتن محصول نهایی دارد. این جزء مواد افزودنی نامیده می‌شود که به‌منظور بهبود فرآیند شکل‌گیری و ترکیب چوب و پلاستیک، پایدارسازی فرآیند و همچنین اصلاح خواص مکانیکی به ترکیب حاصل افزوده می‌شود.

ویژگی‌ها

در پاسخ به این پرسش که چه ویژگی‌هایی باعث افزایش و محبوبیت و کاربرد چوب پلاست ها شده است موارد متعددی را می‌توان نام برد. نخست صرفه اقتصادی این کامپوزیت‌ها نسبت به دیگر اعضای خانواده‌شان مانند کامپوزیت‌های پلیمری با پرکننده‌های معدنی است. استفاده از الیاف چوب  از نظر اقتصادی کاملاً به‌صرفه‌تر است.

در کنار این صرفه اقتصادی، افزایش مقاومت در برابر بارهای عمودی و خواص ضربه‌پذیری نسبت به چوب و سازگاری با محیط زیست در مقایسه با سایر کامپوزیت‌ها از دیگر مزایای این مواد به شکار می‌رود.

همچنین روش‌های تولید نه‌چندان پیچیده، کاهش واکنش در برابر رطوبت و مشکلاتی مانند کپک زدن یا طبله کردن، خرد نشدن و خراش برنداشتن و افزایش عمر مفید  نیز همگی از مزایای این مواد به حساب می‌آید.

کاربردها

همان‌طور که گفته شد چوب پلاستیک‌ها کاربردهای گسترده‌ای در صنایع ساختمان و خودرو پیداکرده‌اند. استفاده از چوب پلاست در اجرای نمای ساختمان، کف‌پوش، آلاچیق‌ها، پرچین‌ها و حصارها، روف گاردن، سقف کاذب و پارتیش بندی و دکوراسیون داخلی بخشی از کاربرد این مواد در صنعت ساختمان است.

در صنایع خودرو سازی نیز با توجه به تصمیم شرکت‌های بزرگ خودروسازی مبنی بر استفاده از مواد سبک و تجدید پذیر در بدنه خودروها ازیک‌طرف، و منطبق بودن خواص چوب پلاست ها با این اهداف، روزبه‌روز کاربرد گسترده‌تری پیدا می‌کنند. در حال حاضر در قطعات تریم داشبورد، پنل های درب، پوشش داخل کابین، طاقچه عقب و …  از این مواد استفاده می‌شود.

دیدگاهی یافت نشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *