۵ ویژگی بی‌نظیر چوب ترمو، متریال همگام با طبیعت

کیفیت بخشی به چوب از موضوعات مورد علاقه فعالان این حوزه در سال‌های اخیر بوده است. بخشی از این علاقه ناشی از افزایش نگرانی‌های زیست محیطی و آگاهی افکار عمومی نسبت به طبیعت است. در پاسخ به این جریانات، صنعت دست به کار شد و در صدد ابداع روش‌هایی برای تولید محصولات با کمترین اثر زیان‌بار به طبیعت شد. موفقیت‌ها در تولید محصولات همگام با طبیعت، شرکت‌های تولیدکننده را به سمت استفاده از آن در تبلیغات سوق داد و درواقع امروزه یکی از بزرگترین رویکرد‌های تبلیغاتی شرکت‌ها آگاهی بخشی درباره همگام با طبیعت بودن محصولاتشان است.

تیمار چوب با استفاده از حرارت و بخار آب از روش‌های کیفیت بخشی به چوب است و محصول تولیدی این فرایند را چوب ترمو می‌گویند. چوب ترمو در واقع یک نشان تجاری ثبت شده متعلق به شرکتی فنلاندی است که اولین بار در سال ۱۹۸۰ با ایجاد کارگاه‌های تیمار چوب اقدام به فروش محصولات تجاری چوب ترمو کرد.استفاده از محصولات چوب ترمو تا سال ۲۰۰۱ در تمام اروپا متداول شده بود و شرکت‌های متعدد دیگری هم اقدام به تولید محصولات چوب ترمو کردند. گسترش سریع فروش و استفاده از چوب ترمو و تبدیل شدن چوب ترمو به نماد محصولات دوستدار میحط زیست در صنعت ساختمان این حقیقت را به ما گوشزد می‌کند که مزایای این محصولات بسیار فراوان و نسبت به رقبای خود بی‌نظیر هستند. در این مقاله تعدادی از مزایای چوب ترمو را بر‌می‌شماریم.

تیمار حرارتی چوب ویژگی‌های مثبت چوب را به طور چشمگیری بهبود می‌دهد و در نتیجه حوزه‌ی کاربردهای آنرا وسعت می‌بخشد. هم در جاهایی که نیاز به استفاده از چوب است، ترمورود جایگزینی عالی است و هم در جاهایی که از مصالح مصنوعی و زیان‌بار برای محیط زیست استفاده می‌شود چوب ترمو جایگزینی شایسته است. چوب‌های مختلف به محصولاتی بادوام، با ثبات، و مقاوم تبدیل می‌شوند و به آسانی می‌توان آنها را در جاهای مختلف ساختمان به کار گرفت.

مقاوم در برابر شرایط آب و هوایی مختلف

 

به علت شکسته شدن همی سلولز موجود در چوب طی فرایند تیمار، قارچ‌های موجود در چوب منبع تغذیه‌ای خود را از دست می‌دهند و به این ترتیب نابود می‌شوند. نابود شدن قارچ‌ها به معنی مقاوم شدن چوب در برابر پوسیدگی است. در هوای مرطوب یا در هوای گرم یا هر شرایط آب و هوایی دیگر که منجر به رشد قارچ می‌شود، دیگر قارچی در چوب وجود ندارد که رشد کند و باعث پوسیدگی شود.

ثبات در ابعاد و شکل

  پس از تیمار حرارتی، رطوبت موجود در چوب به ۶ الی ۴ درصد کاهش پیدا می‌کند. تعادل رطوبتی چوب هم پس از تیمار حرارتی برای همیشه کاهش می‌یابد و به نصف تعادل رطوبتی چوب‌های طبیعی می‌رسد. در نتیجه این کاهش تعادل رطوبت، چوب ترمو در مقابل تغییرات رطوبت هوا واکنشی به مراتب کمتر از چوب طبیعی نشان می‌دهد. در عمل این به معنای آن است که چوب ترمو ثبات بسیار بالاتری در ابعاد و شکل خود دارد و مانند چوب طبیعی که شکل و ابعاد آن تغییر می‌کند نیست.

 

غیر سمی و عاری از مواد شیمیایی

چوب ترمو طی فرایندی تولید می‌شود که کاملا بر پایه روش‌های دوستدار محیط زیست است. در روند تولید چوب ترمو تنها از حرارت و بخار آب استفاده می‌شود و در هیچ مرحله‌ای هیچ‌گونه مواد شیمیایی به آن اضافه نمی‌شود. در فرایند تولید، بخار آب مانع ترک برداشتن و خرابی چوب می‌شود و یکپارچگی چوب را حفظ می‌کند.

 

عایق حرارتی عالی

آزمایش‌ها نشان داده است که رسانایی دمایی چوب ترمو بین ۲۰ تا ۲۵ درصد در مقایسه با چوب طبیعی کاهش پیدا کرده است. در نتیجه محصولات چوب ترمو انتخابی عالی برای در‌های بیرونی ساختمان، روکش کاری، پنجره‌ها و فضای سونا هستند.

 

عاری از رزین

طی تیمار حرارتی، رزین از چوب ترمو به کلی خارج می‌شود و به همین خاطر این محصولات در هیچ شرایطی حتی در دمای بالا هیچ رزینی از خود ترشح نمی‌کنند.

 

استفاده از چوب ترمو در صنعت ساختمان را باید به فال نیک گرفت زیرا این نمونه‌ای بارز از همکاری صنعت، معماری، و علوم زیست محیطی در جهت تولید محصولی با مزایای زیاد و رقابتی با دیگر محصولات مشابه است. البته بزرگترین مزیت چوب ترمو را نباید فراموش کرد و آن طبیعی بودن و دوستدار محیط زیست بودن آن است.

 

منابع:

۱- Strategies for Sustainable Architecture

۲- Thermo-Hydro-Mechanical Wood Processing – صفحه ۲۷۵

۳- //www.lunawood.com/thermowood/improved-natural-durability/#stability

 

 

دیدگاهی یافت نشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *